
آشنایی با اجزا و قطعات جاروبرقی
فهرست مطالب
اجزا و قطعات جاروبرقی؛ از آنجایی که جاروبرقی در دستهی لوازم خانگی پر مصرف قرار دارد، بنابراین باید نحوهی استفادهی صحیح از آن و مراقبت و نگهداری درست و تمیز کردن اصولی آن را بلد باشید تا بتوانید سالهای زیادی از جاروبرقی استفاده کنید. در این مقاله قصد داریم که اجزا و قطعات کامل جاروبرقی را بررسی کنیم، تا با وظیفه و عملکرد هر یک از آنها آشنا شوید و به هنگام بروز مشکل در عملکرد دستگاه به راحتی نسبت به حل مشکل پیش آمده اقدام کنید. در کل اکثر جاروبرقیها دارای ساختاری مشابه هستند و از قطعاتی یکسان و همانند تشکیل شدهاند. این قطعات شامل موتور و بدنهی اصلی، درب مخزن، چفت درب، دهانهی مکش، لولهی خرطومی و کوبل خرطومی، لولهی تلسکوپی و پارویی اصلی و برسهای جانبی، فیلترهای بهداشتی و … تشکیل شده است.
اجزای تشکیل دهنده و قطعات جاروبرقی
هر جاروبرقی شامل موتور، دستهی جاروبرقی، ترموستات، سیم جمع کن، کابل برق و دوشاخه، برس اصلی و پارویی، لولهی تلسکوپی، لولهی خرطومی، کوبل خرطومی، مخزن جاروبرقی، بدنهی دستگاه، چفت درب، فیلتر،کابل برق و دوشاخه و …میشود. موتور اصلیترین قطعهی به کار رفته در جاروبرقی است که کار آن تامین نیروی محرکهی دستگاه ( کل قطعات ) است. موتور جاروبرقی با توجه به توان مصرفی که برایش در نظر گرفته شده است و قدرت مکش آن تعریف میشود. در واقع هر چه توان مصرفی یک جاروبرقی بیشتر باشد، قدرت مکش آن نیز بیشتر خواهد بود و در نتیجه قدرت پاک کنندگی و جاروکشی دستگاه بسیار بالا خواهد بود. به همین دلیل هر گونه اخلال در عملکرد موتور باعث به هم خوردن کارکرد و روند کار دستگاه میشود.در واقع یکی از مهمترین نکاتی که حین استفاده از جاروبرقی باید به آن دقت داشته باشید، تمیز کردن درست و اصولی موتور دستگاه است. در واقع برای تمیز کردن بدنهی دتسگاه که موتور داخل آن جاسازی شده است، نباید اصلا بدنهی دستگاه را داخل آب فرو برد، بلکه کافی است که با یک دستمال مرطوب و نمدار بدنهی جاروبرقی را تمیز کرد.
موتور (قطعات جاروبرقی)
میتوان گفت یکی از مهمترین قطعات جاروبرقی، موتور آن است؛ چرا که موتور نیروی محرکهی کل قطعات را تامین میکند. در جاروبرقی هم وجود موتور بسیار اهمیت دارد و هرگونه خللی در نحوه عملکرد موتور، کارکرد کلی جاروبرقی را تحت شعاع خود قرار میدهد. موتور تعیین کنندهی قدرت مکش جاروبرقی است و هر چه قدرت مکش بالاتر باشد در جارو کردن و جمعآوری کردن گرد و خاک هم قدرت بیشتری دارد. بنابراین توصیه میشود که تمام نگهداریها و مراقبتهای لازم برای افزایش قدرت مکش و جلوگیری از کاهش کیفیت را جدی بگیرید. موتور جاروبرقی درون محفظه یا مخزن قرار گرفته و معمولاً اطراف موتور با فیلترهایی محافظت میشود، تا مانع از ورود گرد و خاک به داخل موتور گردد. بنابراین توصیه میشود که حتماً کیسهی جاروبرقی را به موقع تخلیه کنید و فیلترهای خروجی هوا و محافظ موتور را هر چند ماه یکبار گردگیری نمایید.
اگر موتور با مشکل مواجه شود، قدرت مکش دستگاه بسیار کاهش یافته و دیگر توانایی جمع کردن زباله و گرد و خاک را نخواهد داشت. جالب است بدانید که قدرت و توان مصرفی جاروبرقی را بر حسب وات بیان میکنند و معمولاً جتاروبرقیهای خانگی دارای توان مصرفی ۱۵۰۰ وات به بالا هستند. نوع موتور تعیین کنندهی نوع جاروبرقی است، در واقع برخی از مدلهای جاروبرقی به جاروبرقی آب و خاک شهرت دارند و توانایی مکش آب را هم دارند؛ اما برخی دیگر تنها برای مکش گرد و خاک و زبالهی خشک طراحی شدهاند. ساختار و نوع موتور تعیین میکند که جاروبرقی آب و خاک باشد یا یک جاروبرقی معمولی. دقت کنید که هرگز آب و مایعات و یا محیطهای مرطوب را با جاروبرقی معمولی، جارو نکشید چرا که به موتور آن آسیب وارد میشود و احتمال سوختن موتور وجود دارد.
نکات مهم برای نگهداری از موتور
- فیلتر جاروبرقی را هر سه ماه یکبار بیرون آورید و آن را گردگیری کنید و در صورت قابل شستشو بودن آن را با آب و مواد شوینده بشویید و بعد از خشک شدن کامل دوباره در جایگاه خود قرار دهید. تمیز کردن فیلترهای هپا و خروجی هوا و محافظ موتور در عملکرد جاروبرقی تاثیر بسزایی دارد و به علاوه مانع از کاهش قدرت مکش دستگاه میشوند و عملکرد دستگاه را بهبود میبخشند.
- برای جلوگیری از استهلاک زودهنگام و خراب شدن موتور، سعی کنید بیش از اندازهی مشخص بدون وقفه از جاروبرقی استفاده نکنید. بهتر است که بعد از هر ۱۰دقیقه استفادهی مدوام از جاروبرقی، آن را خاموش کنید و بعد از خنک موتور مجدداً از آن استفاده نمایید. بعد از اینکه جاروبرقی روشن شد و چند دقیقه از آن استفاده کرد، دمای موتور بالا میرود و اگر این روند افزایش دما همچنان وجود داشته باشد، احتمال دارد که به موتور آسیب وارد شود. بنابراین بهتر است که به ازای هر ۱۰ دقیقه استفاده از جاروبرقی، ۱۰ دقیقه به آن استراحت دهید و بگذارید که موتور خنک شود.
- از خیس کردن بدنهی جاروبرقی به شدت خودداری کنید و هرگز برای تمیز کردن جاروبرقی، بدنهی جاروبرقی را داخل آب یا مایعات دیگر فرو نبرید. همچنین از تمیز کردن و جارو کردن محیطهای خیس یا مرطوب بپرهیزید.
فیلتر(قطعات جاروبرقی)؛ یکی دیگر از قطعات و اجزای مهمی که در جاروبرقی حضور دارد، فیلتر جاروبرقی است. کثیفی و تمیز بودن فیلتر مستقیماً بر روی عملکرد آن تاثیر میگذارد و حتی کثیفی بیش از اندازهی آن احتمال دارد باعث خرابی یا سوخته شدن موتور و همچنین کاهش کارایی و عملکرد دستگاه شود. فیلترها بسته به نوع و محل قرارگیری در ساختمان جاروبرقی از جنسی متفاوت تشکیل شدهاند، که قدرت جذب هر یک از آنها متفاوت هست. در واقع فیلترها جاذبهای حرفهای برای گرد و خاک هستند و از طریفی هم مانع از خروج گرد و خاک به هوای محیط خواهند شد و هم مانع از ورود گرد و غبار به داخل موتور میشوند.
نکات مهم برای نگهداری از فیلتر
- حتماً فیلتر را هر ماه یکبار بررسی کنید و آن را از نظر میزان گرد و خاک و میزان مسدود شدن منافذ فیلتر بررسی نمایید. اگر فیلتر مسدود شده باشد، قدرت مکش جاروبرقی کاهش مییابد.
- فیلتر هپا اگر قابل شستشو باشد را با آب سرد بشویید و اگر قابل شستشو نباشد، فیلتر هپا را تنها گردگیری کنید.
- فیلترها را لشویید و کاملاً خشک کنید، هرگز از فیلترهای خیس یا مرطوب در جاروبرقی استفاده ننمایید.
- هرگز بدون فیلتر از جاروبرقی استفاده نکنید و از روشن کردن جاروبرقی بدون فیلتر استفاده ننمایید.
- فیلتر خروجی هوا که معمولاً فیلتری زغالی و کربنی است را با آب بشویید.
لولهی تلسکوپی(قطعات جاروبرقی)؛ لوله تلسکوپی نیز از اجزای تشکیل دهندهی جاروبرقی است، که لولهی خرطومی را به برس وصل میکند. معمولاً این لوله از جنس آلومنیوم یا فولاد ضد زنگ است و قابلیت تنظیم ارتفاع دارد و کاربر متناسب با شرایط و قد میتواند ارتفاع آن را تنظیم کند.
لولهی خرطومی(قطعات جاروبرقی)؛ این لوله به دهانهی مکش وصل میشود و قابلیت چرخش ۳۶۰ درجه دارد. در واقع جنس لولهی خرطومی از پلاستیک با کیفیت بوده و طراحی خاصی دارد، که به واسطهی این طراحی شعاع عملکرد دستگاه بسیار افزایش یافته است. لولهی خرطومی از یک طرف به بدنهی جاروبرقی و از طرف دیگر به لولهی تلسکوپی وصل میشود. در برخی از مدلها روی لولهی خرطومی را با پارچهای محکم از جنس کنف پوشاندهاند تا مقاومت لوله افزایش یابد. برای جلوگیری از پاره شدن لولهی خرطومی و یا وارد آمدن آسیب، بهتر است که هنگام جاروکشی با احتیاط عمل کنید و از جارو کردن اشیاء تیز و برنده نظیر شیشه و … بپرهیزید.