
نحوهی صحیح دم کردن چای
فهرست مطالب
چای یکی از نوشیدنیهای اصیلی است که اکثر افراد مخصوصاً ایرانیها روز خود را با نوشیدن آن شروع میکنند. تصور یک روز بدون چای تقریباً غیر ممکن است. نوشیدن ای زمان و مکان نمیشناشد و تقریباً در هر جمع و مجلسی، از مهمانیها گرفته تا انواع جشنها و مراسمها و سرِ کار و در خانه به عنوان یک نوشیدنی محبوب سرو میشود. در واقع این نوشیدنی به عنوان یک معجون اسرار آمیز شناخته میشود و باعث رفع خستگی و سر حال شدن خواهد شد. با این حال هنوز هم برخی از افراد با اصول و آداب صحیح دم کردن چای آشنا نیستند و سوالاتی در این رابطه دارند، که در این مقاله از فرتاک کالا به آنها پاسخ خواهیم داد. از سوالات اساسی که در مورد دم کردن چای برای برخی از افراد پیش میاید، زمان دم کشیدن چای و نحوهی دم کردن چای با هل و از کجا بفهمیم چای دم کشیده است! تمام این سوالات در صحیح دم کردن چای تاثیرگذار خواهد بود. پس تا انتها مطلب را بخوانید تا در نهایت بتوانید یک چای خوش طعم و اصیل را دم کنید.
روشهای سریع درست کردن چای
دم کردن چای خوش طعم و نوشیدن آن تنها به یک منطقهی جغرافیایی خاص محدود نمیشود و فقط به ایرانیها یا خاورمیانه محدود نمیشود. این نوشیدنی در تمام دنیا رواج دارد و تقریباً مانند قهوه پرمصرف و محبوب است. افرادی که هنوز ارزش چای دم کشیدهی خوش طعم رانچشیدهاند و با فوت و فنهای دم کردن چای آشنا نشدهاند، از چای کیسهای استفاده میکنند. چای کیسهای در واقع راه میان بری برای تنبلهاست و مخصوص افرادی است که یا حوصله یا وقت کافی برای دم کردن چای ندارند. البته این کار تا حدی وقت گیر است و باید زمان کافی برای جوشاندن آب و دم کردن چای داشته باشید. بنابراین اگر شما هم وقت کافی ندارید، پیشنهاد میشود که از چای کیسهای استفاده کنید تا اینکه چای دم نکشیده و بدون طعم اصلیاش را مصرف کنید.در عوض افرادی هم هستند که خوش طعمی و کیفیت را به راحتی ترجیح میدهند. از جمله دلایلی که مصرف چای کیسهای پیشنهاد نمیشود این است که چای کیسهای دارای خردهچای بی کیفیت است و همچنین کیسهای که این خرده چای در آن نگهداری میشود از جنس پلاستیک، نایلون یا مادهی شیمیایی است که بر اثر استفاده از آن این مواد شیمیایی وارد بدن خواهند شد.
مسلماً خرده چای بی کیفیت، برگهای بی کیفیت و همچنین مواد شیمیایی موجود در کیسه شما را به یک چای خوش طعم و اصیل نمیرساند. به غیر از این روش، روش سریع دیگری هم برای دم کردن چای وجود دارد و این روش استفاده از صافی یا توری برای دم کردن چای است. در این روش کافی است که چای خشک را داخل صافی بریزید و صافی را بر روی فنجان قرار دهید، سپس آبِ داغ را روی چای بریزید، تا چای رنگ بیندازد و وارد فنجان شود. در این روش چای فرصت دم کشیدن پیدا نمیکند، به همین دلیل طعم و مزهی آن خوشمزه و اصیل نخواهد بود.
چای درشت یا چای ریز؛ چای ایرانی یا چای خارجی؟
دم کردن چای هنر است و قطعاً هر کسی آنقدر هنرمند نیست که از پس دم کردن یک چای خوش طعم برآید. فکرش را بکنید با ریختن برگِ چای در آبِ جوش و در نتیجهی هم نشینی برگ چای و آب یک فنجان از نوشیدنی اسرار آمیز برای رفع خستگی و کسالت درست میشود. چای سیاه معمولاًبه نام چای ایرانی یا چای خارجی معروف است و البته برخی افراد این دو نوع چای را با هم مخلوط میکنند. از میان چای ایرانی یا چای خارجی نمیتوان یکی از آنها را ترجیح داد، چرا که چای یک نوشیدنی کافئین دار است و طعم و مزهی آن به سلیقه و ذائقهی افراد بستگی دارد.
چای خشک درشت از برگهای پایین شاخهی درخت چای بدست میآید. برگ چای معمولاً خشک و خشن است و عطر و مزهی آنچنانی ندارد؛ اما در عوض رنگ آن تیره است. نوع دیگری از چای خشک وجود دارد که از برگ بالای شاخه به دست میآید. این نوع چای ریزتر و نازک تر از برگهای پایین شاخه است و عطر و طعم بیشتری نسبت به برگهای پایین شاخه دارد. این نوع برگ چای که بالای شاخه است خرد شده و بعدها به شکل چای شکسته درمیآید. بنابراین هرچه برگ چای خردتر و ریزتر، احتمالاً کیفیت آن پایینتر خواهد بود.
بنابراین هنگام خرید چای خشک یا برگ چای حتماً به این موارد توجه نمایید و یادتان باشد که چای بدون طعم بخرید و مطمئن شوید که چای طعم دار نشده باشد و مواد و افزدونیهای طعم دار به آن اضافه نشده باشد. چرا که عطر و مواد افزودنی بر وی طعم و طر واقعی چای تاثیر خواهد گذاشت. در یک کلام میتوان گفت که معمولاً چای عطری به دلیل اینکه کیفیت پایین و عطر و طعم نامطلوبی دارد، به آن مواد افزودنی و عطر اضافه میکنند. با این کار سعی می کنند که کیفیت پایین چای را از دید خریدار و مصرف کننده پنهان کنند. بنابراین از خرید چای عطری خودداری کنید و ترجیحاً چای را با طعم و عطر واقعیاش بخرید و استفاده کنید.
تاثیر آب در دم کردن چایی
یکی از عناصر تشکیل دهندهی چای، آب است. در واقع نوشیدنی چای از آب و چای خشک تشکیل شده و برای به دست آوردن چای با کیفیت و خوش طعم باید هم از آب و هم از برگ چای با کیفیت استفاده کنید. دقت کنید که اگر آبی که برای تهیهی چای استفاده میکنید، دارای کلر یا موادی از این قبیل باشد قطعاً طعم چای تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. توصیه میشود که برای درست کردن چای از آب تصفیه شده استفاده کنید تا کمترین میزان رسوب را داشته باشد. البته در صورت دسترسی آب چشمه مناسب ترین نوع چای است و بسیار خوش طعم و عطر از آب درخواهد آمد. به همین دلیل است که اکثراً افراد به هنگام طبیعت گری و رفتن به کنار چشمهها، با آب چشمه چای دم می کنند و از عطر و طعم فوق العادهی آن نهایت لذت را میبرند.
آبی که سختی بالایی دارد و میزان املاح آن زیاد است، چای خوش عطر و طعمی نمیدهد. همچنین آبِ جوش باید یک بار جوشانده شده بودو از دم کردن چای با آبی که بیش از یک بار جوشانده شده، استفاده نکنید. به هنگام دم کردن چای دقت کنید که از آبِ جوش استفاده کنید، به این معنی که آبی را بر روی چای خشک ریخته میشود باید در نقطهی جوش باشد و از حرارت نیفتاده باشد. بنابراین بهتر است که قبل از دم کردن چای، قوری را بر روی کتری یا سماور بگذارید تا کمی دمای آن بالا برود و تا حدی گرم شود. با این کار به محض ریختن آبِ جوش بر روی چای خشک داخل قوری، برگ چای به صورت شناور روی آب می ماند.
حفظ گرمای آب بسیار اهمیت دارد و باید تاز مانی که برگهای چای ته نشین نشدهاند، آب همچنان حرارت و گرمای خود را حفظ کند. ته نشین شدن برگ چای بسته به گرما و حرارت کتری یا سماور، جنس قوری و نوع آب و نوع چای و … بین ۱۰ تا ۳۰ دقیقه طول میکشد. به عمل ته نشین شدن برگ چای داخل قوری، دم کردن چای گفته میشود.
میزان چای خشک و تاثیر آن در دم کردن
میزان چای خشک در دمکردن چای بسیار تاثیرگذار است و باید معیار خوبی برای اندازهگیری چای خشک داشته باشید. انواع چای خشک از نظر رنگ دهی و مدت زمان کشیدن با هم تفاوت دارند و برای دم کردن صحیح چای باید انواع چای را از هم تفکیک کرد. در واقع اصولی ترین شیوهی اندازهگیری چای خشک، توجه کردن به وزن آن است و چای را بر اساس وزن آن دم کنید. با اینکه بسیاری از مردم از قاشقهای مخصوص برای اندازهگیری چای خشک استفاده میکنند؛ اما بهتر است که بر اساس وزن چای دم کنید. هرچند بعد از چند بار امتحان کردن چای خشک میتوان اندازه و عیار آن را بسنجید.
جنس قوری
جنس قوری یکی دیگر از مواردی است که بر روند دمکردن چای تاثیرگذار است، بنابراین هنگام دم کردن چای برای اینکه به چای خوش عطر و طعم دار و اصیل برسید، باید به جنس قوری یا ظرفی که چایی در آن میکشد دقت کنید. بهتر است برای دم کردن چای از قوری سرامیکی لعاب دار یا قوری شیشهای استفاده کنید. دلیلش این است که قوری شیشهای یا سرامیکی لعاب دار طعم اضافی به چای منتقل نمیکنند. حجم قوری نیز باید به اندازهای باشد که برگهای چای بتوانند داخل آن آزادانه حرکت کنند و طعم رنگ خود را در تمام آبِ داخل قوری پخش کنند.
زمان دم کشیدن چای
مدت زمان دم کشیدن چای، در واقع مدت زمانی است که برگ های خشک چای لازم دارند تا در آبِ داغ شناور شوند. زمان دم کشیدن چای به نوع چای هم بستگی دارد، در واقع چای شکسته سریعتر از چای خشک دم میکشد. در واقع معمولاً چای ۱۰ تا ۳۰ دقیقه زمان برای دم کشیدن لازم دارد. معمولآً چای ایرانی ظرف ۱۵ دقیقه دم میکشد. البته این مدت زمان برای افراد با سیلقهها و ذائقههای مختلف، متفاوت است و باید چند بار از همان برگ چای استفاده کنید تا مدت زمان کافی و مناسب برای دم کشیدن چای دستتان بیاید.
نکاتی ساده در رابطه با دم کردن چای
مقدار چای خشک را در هر بار دم کردن چای در نظر بگیرید و به ازای هر بار دم کردن چای بیشتر یا کمتر از آن مقدار استفاده نکنید. دقت کنید اگر از میزان زیادی چای خشک استفاده کنید، طعم چای تلخ و رنگ آن بسیار تیره خواهد شد.
اگر چای بیش از مدت زمان مشخص داخل آب جوش بماند؛ چای تلخ میشود. همچنین اگر آب بسیار جوش باشد بر روی طعم چای اثر منفی خواهد گذاشت. برگ چای خشک بسیار ظریف است و به دلیل قرار گرفتن در معرض آب بسیار داغ به سرعت سوخته میشود و طعم تلخی ناخوشایندی به چای می دهد.
بعد از اینکه آب جوش را بر روی برگ چای داخل قوری ریختید، کمی قوری را تکان دهید. البته این کار را به آرامی انجام دهید تا آبِ داغ و چای خشک کاملاً با هم مخلوط شود و چای روی آب نماند.
قبل از اینکه آبِ جوش را به قوری اضافه کنید و آن را بر روی چای خشک بریزید، پیشنهاد میشود که قوری را به مدت ۲ دقیقه بر روی حرارت کتری یا سماور بگذارید.