خواص عسل و معجزات شفا دهنده آن
عسل یک خوراکی چسبناک، شیرین و غلیظ است که زنبورهای عسل با استعداد خدادادی که دارند تهیه میکنند. که توسط نوعی زنبور به نام زنبور عسل تولید میشود. راههای مختلفی برای تشخیص دادن عسل اصلی از تقلبی وجود دارد.
عطر و طعم عسل طبیعی کاملا مشخص است حتی برای کسی که فقط یکبار هم طعم عسل طبیعی را چشیده باشد. یکی دیگر از راههای تشخیص عسل اصل از طبیعی این است که عسل را در یک لیوان آب خنک قرار داده و اگر عسل به صورت طناب در آب باقی مانده و حل نشود عسل طبیعی اصل است.
در ادامه این مقاله، به شگفت انگیزترین خواص عسل می پردازیم…
عسل یک محصول غذایی مفید و یک اکسیر پر ارزش است که قرنها پیش به عنوان عالیترین و مقویترین غذاها شناخته شده و به واسطه ویژگیهای شفابخش خود به عنوان دارو در درمان اکثر بیماریها در بین تمام ملل کاربرد داشته است.
در باب خواص درمانی عسل نکات بسیاری وجود دارد، از جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱) جلوگیری از پوسیدگی دندان
پوسیدن دندان امری شایع است، به خصوص در افرادی که از شیرینیهای مصنوعی استفاده میکنند.اما بر طبق تحقیقات پژوهشگران، افرادی که از عسل استفاده میکنند به پوسیدگی دندان مبتلا نشدهاند.
علاوه بر آن عسل قندی طبیعی است و خاصیت ضد میکروبی آن در پیشگیری از پوسیدگی موثر است و همچنین در رشد استخوانها و درمان نرمی استخوان و تقویت لثه بسیار سودمند است.
اگر عسل با ذغال طبی مخلوط شود باعث سفیدی و براقی دندانها میشود.
۲) بهبود حال عمومی کودکان
مصرف عسل در کودکان میتواند وزن آنها را افزایش دهد و حال عمومی کودک را بهبود بخشد؛ همچنین نیاز کودک را به ویتامین B6 را پاسخ میدهد. البته به علت احتمال ایجاد واکنشهای حساسیتی ، استفاده از عسل برای کودکان تا زیر ۲ سال ممنوع است.
۳) درمان بیماریهای پوستی
کاربرد عسل در التیام زخمها به مصر قدیم برمیگردد. در گذشته، درمان زخمهای کهنه و چرکی با عسل متداول بوده است. هم اکنون نیز این ماده برای درمان زخمهای پوستی مزمن کاربرد دارد.
عسل رشد میکروبها را متوقف کرده و پوست و اعصاب را تغذیه مینماید و عسل برای درمان زخم سپتیک از ساولون بهتر عمل کرده و در درمان عفونتهای پوستی بهبود سریعتری نسبت به پماد آمپی سیلین نشان داده است. عسل ناهمواریهای پوستی را صاف میکند و زخمهای پوستی حتی عمیق را بسیار زود بهبود میبخشد.
۴) عسل و بیماریهای گوارشی
عسل به علت داشتن بعضی آنزیم ها مثل لیپاز، آمیلاز، ساکاراز و … به هضم غذا کمک میکند.
عسل از شدت (افزایش اسیدی) معده میکاهد و میتواند در افراد مبتلا به ترش کردن یا رفلاکس موثر باشد. همچنین برای زخم معده و التهاب آن نیز مفید است. عسل در به کار انداختن دستگاه گوارش بسیار مفید است؛ باعث کاهش اسیدهای اضافه معده میگردد.
عسل به عنوان دارو برای درمان زخم معده و و ورم معده و روده موثر است.
به علت داشتن آهن و منگنز، مصرف عسل به هضم غذا کمک کرده و ترشح شیر معده را به حالت طبیعی بر میگرداند. دردهای معده را از بین برده و و اسیدهای درون معده به ویژه اسید فرمیک با تخمیر و ترشی روده مبارزه کرده و در درمان و عفونتهای روده بسیار موثر است. برای بیماران گوارشی بهتر است، دو ساعت قبل ار نهار یا ناشتا و سه ساعت بعد از شام با مخلوط کردن آب گرم با مقداری عسل مصرف کنند.
نکته: برای داشتن یک تغذیه سالم، عسل باید یکی از خوراکهایی که ما به صورت روزانه مصرف میکنیم باشد. همچنین عسل برای کسانی که می خواهند به صورت طبیعی افزایش وزن داشته باشند، تاثیر بسزایی داشته و از قندهای لازم برای بدن و غیر مضر حساب میشود.
۵) عسل و بیماریهای قلبی
عسل به دلیل داشتن گلوکز که سهل التجزیه و انرژیزا است، تاثیر مهمی روی عضلات قبل در انواع بیماریهای قلبی دارد و از طرفی باعث تحریک و تقویت قلب و گشاد شدن رگها میشود.
همچنین عسل:
- فشار خون را تنظیم میکند
- از سکته قلبی جلوگیری میکند
- چربی های اطراف قلب را آب میکند
به همین دلیل مصرف آن به سالخوردگان و بیماران قلبی توصیه میشود.
مصرف یک لیوان شربت عسل ولرم قبل از خواب برای درمان بیخوابی بیماران قلبی بسیار مناسب است.
۶) عسل و تقویت حافظه
از نظر علمی صمغ موجود در عسل، جدار عروق را را نرم نگه میدارد و در نتیجه مواد غذایی بهتر به مغز و اعصاب میرسد. مطالب بهتر در حافظه میماند و کمتر به دست فراموشی سپرده میشود. از طرفی ویتامین D موجود در عسل، اعمال بین کلسیم و فسفر را تنظیم میکند و در نتیجه اعصاب کار خود را خوب انجام میدهند.
۷) عسل و انرژیزایی
از دیگر خواص عسل میتوان به داشتن گلوکز و فروکتوز فراوان اشاره کرد که باعث تولید انرژی سریع و طولانی میگردد. این قندها بدون هضم اولیه جذب میشوند و از طریق عروق خونی که دیواره رودهها را پوشانده و وارد جریان خون شده، سپس از طریق ورید وارد کبد میگردند و در آنجا به گلیکوژن تبدیل میشوند. این ماده توسط بدن برای تولید انرژی به کار میرود.
مصرف مرتب عسل برای تقویت قوای جنسی و درمان ناتوانیهای آن بسیار موثر است. از عسل با روشهای مختلف و ترکیب با عصاره گیاهان موثر، در درمان این ناتوانیها میتوان بهره گرفت.
۸) عسل و افزایش طول عمر
عسل عمر را طولانی کرده، به تقویت اعضاء و احشاء بدن میپردازد، خستگی را برطرف میکند و در افزایش نیروی جوانی و قدرت بدنی دخالت مستقیم دارد.
عسل میتواند رادیکالهای آزاد را خنثی کند. رادیکالهای آزاد نتیجه و پس مانده فعالیت و کار سلولهای بدن است. آنها وقتی با سلولهای سالم روبهرو میشوند آنها را به شدت آزار میدهند و مانع از فعالیت طبیعی و سالم سلول میشوند.
۹) عسل برای ماسک زیبایی
عسل نقش مهمی در حفظ و تجدید جوانی دارد. خانمها میتوانند با تهیه ماسکهایی از عسل خالص که با زرده تخم مرغ و خامه ترش به نسبت مساوی مخلوط شده، بر زیبایی و شادابی پوست خود بیافزاید. میتوان با عسل انواع ماسکها را برای تبدیل پوستهای خشک به چرب و معمولی تهیه کرد که بسیار موثر است. البته این ماسکها باید زیر نظر پزشک تهیه و استفاده شوند.
۱۰) عسل و سیستم عصبی
مشاهدات بالینی ثابت کرده عسل برای اعصاب مفید است. بیخوابی، سردرد و ناتوانی را در این نوع بیماریها کاهش داده و ناتوانی عصبی را از بین میبرد و سیستم اعصاب مرکزی را تقویت میکند.
۱۱) عسل و درمان بیماریهای کبدی
کبد سموم باکتریها را خنثی میکند و گلیکوژن عامل اصلی مبارزه با سموم باکتریها است؛ با توجه به این که مصرف عسل ذخیره گلیکوژن کبد را افزایش میدهد، میتوان به اهمیت عسل در افزایش قدرت کبد در مبارزه با میکروبها پی برد.
۱۲) عسل و کلیه
عسل ضدعفونی کننده مجاری ادرار است. مخلوط عسل با آب مقطر، باعث زیاد شدن ادرار، رفع تشنگی و خرد شدن سنگ کلیه و مثانه میشود. مصرف سه بار در روز عسل با روغن زیتون و آبلیمو جهت سنگ کلیه مفید است.
۱۳) عسل و کم خونی
عسل تنش و کنش بسیار زنده و مثبتی روی میزان هموگلوبین خون دارد و باعث افزایش آن خواهد شد.
۱۴) چشم و خواص عسل
عسل عامل شفا در سوختگیهای مخصوص چشم آماس و التهاب چشم و درمان شب کوری است. عسل همچنین عامل شفای بیماریهای ناشی از کمبود ویتامین A و B است.
۱۵) عسل و ریه
یکی دیگر از خواص عسل، درمان عفونتهای ریوی است. شربت عسل را برای از بین بردن سرفه خلط سینه مسلول مفید و موثر است.
۱۶) خواص ضد میکروبی عسل
عسل حاوی مواد ضد میکروبی است و هیچ نوع میکروبی قادر به رشد در آن نیست. عسل دارای تشعشع رادیواکتیو است و چنانچه به نحو احسن نگهداری شود برای مدت طولانی سالم میماند. عسل، آب درون باکتریها را جذب میکند و سبب میشود که باکتری نتواند زندگی عادی خود را ادامه دهد و رشد و تکثیر یابد. عسل به علت داشتن خاصیت ضد قارچی، هیچ گاه فاسد نمیشود و از پاک ترین مواد غذایی است که همیشه میتوان به سلامتی آن اطمینان داشت.
عسل به دلیل داشتن اسید فرمیک، ترش نشده، کپک نمیزند و تغییر ماهیت نمیدهد. عسل باعث ضدعفونی زخمها میشود و میکروبها را میکشد و مانع عفونت مجدد آن میگردد. انسان میتواند از خاصیت ضد عفونی عسل برای زخمها مخصوصا زخم دهان و عفونتها استفاده نماید. عسل در درمان بیماریهای زنان و زایمان، بیماریهای قلبی، بیماریهای کلیوی و بیماریهای اعصاب نقش بسزایی داشته؛ نیز در درمان بیماریهای خونی مفید بوده، گلبولهای قرمز و هموگلوبین را افزایش میدهد و خاصیت ضد خونریزی دارد. از همین رو میتواند نقص ویتامین K بدن را جبران کند.
عسل تاثیر بسیار مهمی روی عضلات قلب و تحریک و تقویت آن دارد و فشار خون را تنظیم و از سکته قلبی جلوگیری میکند. ابو علی سینا درباره خواص عسل در کتاب معروف (قانون در طب) مینویسد: عسل دستگاههای درونی بدن را تقویت، نیرو را زیاد و اشتها را باز میکند. عسل جوانی را جاودان و حافظه را نیرو میبخشد. عسل در محو زخمهای چرکین و ریشهدار موثر است و به درمان آنها کمک میکند، تاریکی دید را میزداید و بهترین درمان عفونتهای لثه است. همچنین دردهای شکم، سرفه، مارگزیدگی، اختلالات تنفسی و دردهای مفصلی را تسکین میدهد.
منبع : کتاب ارمغان تندرستی نوشته جمشید خدادای
دیدگاهتان را بنویسید